10 Perkara Yang Boleh Anda Lakukan Untuk Menghindari ‘Scam’

By: loanexpress0 comments

Setiap tahun, scammer dapat menggunakan skim pintar untuk menipu berjuta-juta orang. Mereka sering menggabungkan teknologi baru dengan skil mereka untuk menipu orang supaya mereka menghantar wang atau menyerahkan maklumat peribadi tanpa was-was. Di sini, kami menyediakan beberapa petua praktikal untuk membantu anda mengenal pasti dan mengelakkan daripada menjadi mangsa ‘scam’.

Mengenal Pasti Penyamar Dalam Talian

Penipu online ini sering berpura-pura menjadi orang yang anda percayai, seperti pegawai kerajaan, ahli keluarga, badan amal, atau syarikat yang anda berurusan. Jangan menghantar wang atau memberikan maklumat peribadi sebagai tindak balas kepada permintaan yang tidak dijangka – sama ada ia datang sebagai teks, panggilan telefon atau e-mel.

Lakukan Penyelidikan Dalam Talian

Masukkan nama syarikat atau produk ke dalam enjin carian kegemaran anda dengan perkataan seperti ‘ulasan’, ‘aduan’ atau ‘penipuan’, atau cari frasa yang menerangkan keadaan anda, seperti ‘panggilan IRS’. Anda boleh mencari nombor telefon untuk melihat jika orang lain telah melaporkannya sebagai penipuan.

  1. Jangan Mudah Percaya ID Pemanggil Anda

Teknologi memudahkan penipu dalam talian mendapatkan maklumat ID pemanggil palsu, jadi nama dan nombor yang anda lihat tidak selalu nyata. Jika seseorang membuat panggilan meminta wang atau maklumat peribadi, putuskan panggilan. Sekiranya anda fikir pemanggil tersebut mungkin mengatakan kebenaran, hubungi semula nombor yang anda tahu adalah tulen.

Jangan Membayar Pendahuluan Untuk Janji

Seseorang scammer mungkin akan meminta anda membayar terlebih dahulu untuk perkara seperti bantuan hutang, kredit dan pinjaman, bantuan gadai janji, atau pekerjaan. Mereka mungkin juga mungkin mengatakan bahawa anda telah memenangi hadiah, tetapi perlu membayar cukai atau yuran terlebih dahulu. Jika anda berbuat demikian, mereka mungkin akan mengambil wang itu dan hilang.

Pertimbangkan Cara Bagaimana Anda Membayar

Kad kredit biasanya datang dengan perlindungan penipuan, tetapi beberapa kaedah pembayaran tidak menpunyai perlindungan penipuan. Menjalankan transaksi melalui perkhidmatan dalam talian seperti Western Union atau MoneyGram berisiko kerana hampir mustahil untuk mendapatkan wang anda kembali. Ini juga sama bagi kad tambah nilai (seperti MoneyPak atau Reloadit) dan kad hadiah (seperti iTunes atau Google Play). Pejabat kerajaan dan syarikat yang jujur tidak akan memerlukan anda menggunakan kaedah pembayaran ini.

Berbincang Dengan Seseorang Yang Anda Percayai

Sebelum anda menyerahkan wang atau maklumat peribadi anda, berbincanglah dengan seseorang yang anda percayai. Penipu dalam talian mahu anda membuat keputusan dengan tergesa-gesa. Mereka mungkin juga boleh mengancam anda. Anda perlu membuat keputusan mengikut masa anda sendiri, periksa kisah, lakukan penyelidikan dalam talian, dan rujuk pakar atau beritahu kawan anda.

Putuskan Panggilan ‘Robocalls’

Sekiranya anda menjawab telefon dan mendengar ‘Robocall’ putuskan panggilan dan laporkan kepada KPDNHEP. Panggilan telefon ini adalah haram di sisi undang-undang, dan produknya palsu. Jangan tekan 1 untuk bercakap dengan seseorang atau memilih daripada dari senarai yang diberi. Ini boleh membawa kepada lebih banyak panggilan.

Hati-Hati Dengan Tawaran Percubaan Percuma

Sesetengah syarikat menggunakan percubaan percuma untuk menandatanganinya untuk produk dan bil anda setiap bulan sehingga anda membatalkannya. Sebelum anda menyetujui percubaan percuma, selidik sikit syarikat tersebut dan baca polisi pembatalannya. Anda juga perlu sentiasa semak penyata bulanan anda untuk caj yang anda tidak kenal pasti.

Jangan Deposit Cek Dan Melakukan Pemindahan Segera

Menurut undang-undang, bank mesti membuat dana daripada cek yang didepositkan tersedia dalam beberapa hari, tetapi mendedahkan cek palsu boleh mengambil beberapa minggu. Jika cek yang anda deposit ternyata palsu, anda bertanggungjawab untuk membayar balik bank.

Layari Laman Web KPDNHEP

Untuk mendapatkan maklumat yang lebih lanjut tentang penipuan dalam talian, sila layari www.kpdnhep.gov.my.

Jika anda ingin melaporkan sebarang aduan, laporkannya di http://eaduan.kpdnkk.gov.my/. Laporan anda membantu KPDNHEP dan penguatkuasa undang-undang lain menyiasat penipuan dan membawa penjahat kepada keadilan.

Related post

Leave A Comment