Edisi Khas: Bagaimana Coronavirus Menampakkan Ekonomi Global dan Mempengaruhi Dasar Monetari

By: loanexpress0 comments

Dengan ketidakpastian yang seimbang pada ekonomi global, beli emas pada harga terendah.

Berita terkini: China berkata jumlah kes koronavirus meningkat melebihi 70,000 kerana wilayah di pusat epidemik itu melaporkan 1,933 kes baru, sedikit lebih tinggi daripada sehari sebelumnya. Ketua hospital Wuhan berkata titik balik telah dicapai ketika kes-kes baru jatuh pada hujung minggu, namun pandangan lebih berhati-hati di luar China. Ketua Institut Alergi dan Penyakit Berjangkit Institut Kebangsaan AS berkata wabak itu adalah di tengah-tengah pandemik global jika langkah-langkah penangkapan gagal menunjukkan kejayaan yang lebih besar.

Kematian dilaporkan di Perancis dan Taiwan pada hujung minggu lalu, menjadikan jumlah kematian di luar tanah besar kepada lima. Amerika Syarikat memindahkan beberapa penumpang dari kapal pesiar di Jepun, di mana 355 orang mempunyai coronavirus \.

Perhatikan PMI zon euro untuk sebarang isyarat

Pertumbuhan dalam ekonomi zon euro semakin lembap sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Sekarang, blok yang bergantung kepada eksport perlu berurusan dengan kejatuhan ekonomi daripada coronavirus. Pada hari Jumaat, IHS Markit akan melepaskan indeks pengurus beli komposit – yang menggabungkan aktiviti perkilangan dan perkhidmatan – untuk zon euro dan dua ekonomi terbesarnya, Perancis dan Jerman. Ini akan memberikan gambaran mengenai bagaimana syarikat-syarikat di rantau ini dapat memberi petunjuk awal dan bagaimana teruknya kesan tersebut.

Pembacaan Januari untuk zon euro mencecah paras tertinggi lima bulan, mencadangkan peningkatan dalam kekayaan blok, tetapi tinjauan Februari akan memberi gambaran yang lebih baik mengenai sebarang kejatuhan dari penutupan China. Dengan inflasi yang rendah dan pertumbuhan masih lemah di Jerman, Bank Pusat Eropah mengurangkan kadar dan memulakan semula program pembelian bon kontroversial tahun lepas. Walau bagaimanapun, pendapat dibahagikan sama ada kelonggaran kewangan ini akan mempunyai banyak kesan positif, terutamanya memandangkan banyak rangsangan yang ECB telah disuntik. Data pengeluaran perindustrian Rabu lepas menawarkan sedikit keselesaan. Ia menunjukkan kejatuhan 2.1% di zon euro pada bulan Disember, dan kejatuhan 4.1% untuk tahun 2019.

Kebimbangan mengenai penyebaran coronavirus telah meningkatkan dolar, tempat selamat bagi pelabur semasa ketidakpastian terhadap prospek global. Indeks dolar, yang mengukur dolar ke atas sekumpulan mata wang lain, naik 0.2% dalam tempoh yang sama, membawa keuntungannya dalam tempoh sebulan lalu kepada 1.8%.

Dua kejutan iaitu coronavirus dan data ekonomi yang mengecewakan telah menghantar euro ke tahap paling rendah dalam hampir tiga tahun minggu lalu. Sementara itu, IHS Markit juga akan menerbitkan PMI untuk UK pada hari Jumaat. Walaupun pertumbuhan ekonomi juga tidak menggembirakan, sebahagiannya didorong oleh ketidakpastian semasa keluar dari EU, UK menikmati lantunan yang tidak disangka-sangka dalam PMI pada bulan Januari berikutan kemenangan pilihan raya tanah runtuh oleh parti Konservatif Boris Johnson.

Adakah Fed terus bertahan sepanjang 2020?

Pada hari Rabu, beberapa minit dari mesyuarat penetapan dasar Rizab Persekutuan akan dikeluarkan. Pada bulan Januari, bank pusat AS berdiri teguh dan meninggalkan kadar dasar utamanya tidak berubah pada lingkungan 1.5 hingga 1.75%. Pengerusi Jay Powell menekankan pada saat ekonomi AS tetap “di tempat yang baik” dan para pejabat tidak mengubah rencana mereka untuk meninggalkan tingkat bunga di mana mereka sampai akhir tahun.

Walau bagaimanapun, para pelabur pasaran mengambil komen-komen tertentu untuk dovish, menghantar perhimpunan Perbendaharaan. Para pelabur merampas pendedahan Powell bahawa Fed “tidak berpuas hati” dengan inflasi yang berjalan begitu berterusan di bawah sasaran 2% memandangkan panjang perkembangan AS saat ini. Lebih-lebih lagi, amaran Powell tentang potensi kesan wabak koronavirus terhadap pertumbuhan ekonomi seterusnya memperkukuhkan persepsi pelabur bahawa Fed mungkin akan menaikkan kadar faedah sekali lagi pada tahun 2020.

Mengikut data yang dikumpulkan oleh CME Group, jangkaan untuk pemotongan suku tahun seawal bulan Julai telah meningkat dalam beberapa minggu kebelakangan ini, satu pertemuan lebih awal daripada apa yang diharapkan oleh peniaga pada awal tahun ini. Hari-hari Rabu akan memberi penjelasan lanjut tentang bagaimana pegawai bank pusat menentang isu-isu ini, dan sama ada inflasi atau krisis kesihatan China akan mengubah prospek ekonomi AS dengan tahap yang mencukupi untuk membenarkan pelonggaran selanjutnya. Dalam kesaksiannya kepada Kongres minggu lepas, Powell berkata mungkin terlalu awal untuk memberitahu berapa banyak kerosakan, jika ada, coronavirus akan dikenakan ke atas ekonomi Amerika Syarikat. Buat masa ini, Powell mengatakan ia terlalu tidak pasti walaupun membuat spekulasi, kerana mereka akan melihat data ekonomi.

Selepas mesyuarat selama dua hari di Washington, ahli-ahli Jawatankuasa Pasaran Terbuka Fed meninggalkan kadar dana persekutuan pada tahap 1.5 hingga 1.75%. Mereka hanya membuat satu perubahan pada kenyataan dasar mereka, menggambarkan pertumbuhan belanja isi rumah sebagai “sederhana”, dan bukannya “kuat”, seperti yang mereka ada pada bulan Disember. Kesinambungan ini mencadangkan bahawa jawatankuasa itu masih melihat ekonomi sebagai “di tempat yang baik,” sebagai Pengerusi Jay Powell sering meletakkannya, dan bahawa mereka tidak mengubah rancangannya untuk meninggalkan kadar dasar di mana ia menjelang akhir tahun ini.

Walaupun ia meninggalkan kadar dasar utama Fed tidak berubah, jawatankuasa itu menaikkan minatnya membayarnya kepada bank pada rizab yang mereka simpan pada lembaran imbangan Fed, dari 1.55% hingga 1.60%. “Bunga ke atas rizab berlebihan,” atau IOER, adalah salah satu daripada beberapa kadar faedah jangka pendek yang digunakan oleh Fed sebagai alat untuk menyimpan kadar dana makan dalam sasarannya. Tetapi Powell berkata pada sidang media bahawa mereka akan terus menyesuaikan diri selepas keputusan itu.

Akhirnya, apa yang Fed cuba lakukan ialah menyampaikan kadar dana persekutuan yang berada dalam julatnya. IOER hanyalah alat untuk melakukannya. Pasaran mengambil beberapa ulasan persidangan Encik Powell untuk menjadi dovish, terutamanya kenyataan bahawa wabak koronavirus boleh menjejaskan pertumbuhan dan penegasan kebimbangan Fed bahawa inflasi AS telah berada di bawah sasaran.

Wabak koronavirus yang menimbulkan risiko penurunan besar bagi pertumbuhan China dan ekonomi global secara lebih luas, Fed dengan baik dapat memberikan penginapan tambahan. Tetapi untuk kadar Fed, kami fikir pemotongan lebih tinggi daripada kenaikan. Pada bulan September, kadar dana persekutuan telah meningkat secara mendadak di atas kumpulan sasaran Fed, membantu merangsang siri peralihan pantas oleh bank pusat, yang paling penting ialah keputusan untuk mengembangkan lembaran imbangannya.

Ia membeli bil Perbendaharaan pada kadar $ 60 bilion sebulan, dan seterusnya mengreditkan bank dengan rizab. Ini meningkatkan tahap keseluruhan rizab yang tersedia untuk pasaran kewangan, dan mengurangkan tekanan pada kadar faedah jangka pendek. The Fed juga menurunkan kadar faedah yang dibayarkan kepada rizab mereka pada kadar yang lebih cepat daripada biasanya untuk peralihan dasar, untuk terus membantu mengheret kadar dasar ke jalur sasarannya. Sekarang, dengan kadar yang kadang-kadang mencelupkan di bawah IOER, Fed meningkatkan minat yang ia bayar, untuk menyeret kadar dana makan kembali ke tengah-tengah band itu.

Langkah ini menunjukkan bahawa keputusan Fed untuk menolak rizab kembali ke sistem kewangan sedang berjalan. Para penggubal dasar tidak komited ke tahap rizab keseluruhan, dengan mengatakan bahawa mereka ingin kembali ke mana mereka berada sebelum kenaikan kadar faedah jangka pendek, dan mereka mungkin akan terus memperluaskan kunci kira-kira ke suku kedua tahun ini.

Dalam sidang akhbarnya, Encik Powell menegaskan bahawa permintaan pasaran bagi rizab mungkin tidak menentu, terutamanya semasa musim cukai, apabila Perbendaharaan AS mengambil pembayaran daripada syarikat, memindahkan rizab keluar dari pasaran kewangan dan ke akaun Perbendaharaan di Fed. Fed memerlukan rizab pada setiap masa untuk tidak lebih rendah daripada mereka pada awal September, sekitar $ 1.5 trilion. Imbangan Treasury di Fed telah berayun antara $ 130bn dan $ 400bn sepanjang tahun lalu, sehingga bantalan di atas lantai itu dapat membawa level setinggi $ 1.9 triliun, dari $ 1.6 triliun sekarang.

Powell berkata Fed percaya ia akan mencapai tahap rizab “cukup” pada suku kedua tahun 2020. Tingkat cadangan lantai rizab terasa curiga, dan ini bukan anggaran tepat di mana permintaan itu adalah permintaan. Mereka hanya mahu kembali ke tempat yang selamat. Di samping menanggapi gangguan pada kadar faedah jangka pendek, Fed telah membelanjakan tahun lepas dalam kajian semula bagaimana ia menjalankan dan membincangkan tentang dasar monetari. Dengan kadar dasar yang hampir sama dengan sifar, Fed prihatin terhadap alat yang perlu dipegangnya, sekiranya kemelesetan datang.

Pada bulan Januari, Janet Yellen dan Ben Bernanke, kedua-dua bekas kerusi Fed, memberi amaran bahawa bank pusat mungkin tidak dapat mengatasi kemelesetan sahaja, dan meminta Kongres untuk mempertimbangkan untuk bertindak balas dengan lebih banyak perbelanjaan.

Biasanya, pada bulan Januari, Fed akan menerbitkan perubahan kepada pernyataannya mengenai matlamat dan strategi jangka panjangnya. Tahun ini, ia telah memilih untuk menangguhkan perubahan tersebut sehingga selesai peninjauannya. Seperti biasa untuk tahun baru, jawatankuasa itu menukar empat presiden Fed serantau baru sebagai ahli pengundian.

Komoditi akan menjadi petunjuk utama untuk mengukur perkembangan virus tersebut

Wabak coronavirus membawa perhimpunan tembaga ke hujungnya. Selepas meningkat pada akhir tahun lepas dengan jangkaan perjanjian perdagangan awal antara AS dan China, logam itu, yang sering dilihat sebagai alat untuk ekonomi global kerana pelbagai kegunaannya telah jatuh dengan ketara pada ketakutan permintaan yang melanda virus yang mematikan. Logam, yang digunakan dalam segala hal dari pendawaian isi rumah kepada kabel penghantaran elektrik, mencecah $ 6,300 satu tan pada pertengahan bulan Januari sebelum jatuh ke paras rendah tiga tahun yang hampir $ 5,528 beberapa minggu kemudian ketika skala krisis kesihatan mula menjadi jelas. Ia kini berdagang lebih daripada $ 5,700 satu tan.

Pelebur tembaga telah berjalan hampir pada tahap normal sejak wabak kerana mereka tidak mudah ditutup dan mula semula. Tetapi pembuat fabrik, mesin yang dipotong dan mengimpal aloi untuk menjadikannya produk, telah menjalankan kapasiti di bawah 50%, memaksa pelebur untuk membina inventori atau menghantar tembaga halus ke gudang. Apabila China kembali bekerja berikutan percutian tahun baru bulan, kesan virus di pasaran tembaga harus menjadi lebih jelas. Pengeluar besar Antofagasta dan BHP dapat memberikan panduan apabila mereka mengeluarkan pendapatan korporat pada minggu yang akan datang. Tetapi, seperti komoditi lain, yang paling diperlukan untuk menolak harga yang lebih tinggi adalah tanda-tanda virus yang terkawal.

Pelonggaran dasar, bukan fundamental memacu saham

Wabak koronavirus telah menutup kilang, membendung perbelanjaan dan mengganggu rantaian bekalan dalam ekonomi kedua terbesar di dunia. Tetapi stok AS telah mendekati rekod. Daya tahan pasaran bertentangan dengan seberapa cepat wabak itu tersebar dan betapa sukarnya untuk menilai ketepatan maklumat yang keluar dari China. Kita harus ingat bahawa pasaran saham tidak begitu baik pada harga dalam jenis risiko ini. Kebanyakan pemulihan pasaran nampaknya telah didorong oleh bantuan pegawai-pegawai Cina yang melepaskan gelombang perbelanjaan untuk membantu melegakan tekanan terhadap ekonomi China.

Bank Rakyat China mengerahkan 1.7 trilion yuan dalam operasi pasaran terbuka pada 3 dan 4 Februari. Tidak kebetulan, banyak indeks saham global yang diturunkan pada masa itu. Komposit Shanghai meningkat setiap hari perdagangan tunggal dari 4 Februari hingga Rabu, membalut keuntungan terpanjang berturut-turut dalam lebih dari setahun. S & P 500 juga telah mengurangkan kerugian, menutup Jumaat naik 4.6% untuk tahun ini dan pada rekod.

Bukti bahawa Beijing bersedia melancarkan rangsangan lebih lanjut telah memberi jaminan kepada banyak pengurus wang, terutama sekali kerana nasib ekonomi global telah menjadi saling berkaitan dengan ekonomi China. China menyumbang hampir seperlima produk domestik global apabila diselaraskan untuk pendapatan, menurut Tabung Kewangan Antarabangsa, yang bermaksud perlambatan ada potensi untuk melemparkan peluru ke seluruh dunia.

Perbendaharaan AS untuk menceritakan “kisah benar”

Mereka yang bimbang pemulihan pasaran mungkin tidak berada di atas tanah yang tegas memberi amaran bahawa unjuran itu akan mengandaikan bahawa wabak itu akan terkandung dalam beberapa bulan akan datang, bahawa stimulus bank pusat akan mencukupi untuk mengimbangi slaid dalam aktiviti pembuatan dan perbelanjaan, dan bahawa trajektori epidemik koronavirus semasa akan sama dengan wabak sebelum ini. Anggapan-anggapan tersebut mungkin tidak semestinya benar. Sebaliknya, Jabatan Perbendaharaan AS menjual bon 30 tahun pada rekod rendah pada hari Khamis, yang menonjolkan permintaan pelabur untuk hutang jangka panjang dan faedahnya kepada kerajaan.

Ketakutan bahawa coronavirus akan melambatkan pertumbuhan global telah membantu menolak hasil Perbendaharaan dalam beberapa minggu kebelakangan ini. Faktor lain termasuk inflasi yang berterusan, yang telah membatasi salah satu ancaman utama kepada nilai Perbendaharaan jangka panjang. Pelabur juga telah berkembang lebih selesa membeli bon 30 tahun kerana mereka melihatnya sebagai insurans terhadap kerugian dalam aset berisiko. Harga bon bertambah 30 tahun lebih banyak untuk setiap penurunan peratusan dalam hasil daripada bon jangka pendek. Ini bermakna pada hari seperti hari Khamis, apabila pelabur menjual stok dan membeli bon, pemegang bon 30 tahun adalah terlindung dengan baik.

Walau bagaimanapun, tahap Khamis lepas tidak mewakili titik terendah bahawa hasil bon 30 tahun yang pernah dicapai. Ogos lalu, ia menetap serendah 1.941%, tetapi hasil meningkat semula sebelum lelongan 30 tahun yang akan datang pada bulan September.

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, hasil Perbendaharaan yang rendah telah, pada masa-masa, menyebabkan pegawai-pegawai AS untuk bermain-main dengan mengeluarkan bon dengan kematangan melebihi 30 tahun untuk mengunci kadar faedah yang rendah untuk tempoh yang lebih lama.

Beli emas pada harga terendah

Pasaran mungkin meningkatkan pertaruhan bank pusat untuk melangkah pada tahun ini, selepas coronavirus banyak mengganggu aktiviti pertumbuhan dan rantaian bekalan global.

Semasa minggu yang dipendekkan ke depan, terdapat sedikit kalendar peristiwa yang kelihatannya menarik pelabur dari tajuk utama virus. Impak virus pada ekonomi global akan jauh lebih tinggi daripada yang dijangkakan oleh orang ramai, dan apabila ekonomi global menjadi perlahan langkah Fed masuk.

Perjumpaan mesyuarat Jawatankuasa Pasaran Terbuka Persekutuan Januari 28-29, yang akan dikeluarkan Rabu, meliputi tempoh di mana pembuat dasar masih memantau virus yang berasal dari China.

Pandangan lebih nyata – Perbendaharaan perdagangan sejak beberapa hari lalu – menunjukkan peserta pasaran bimbang tentang prospek ekonomi. Penerbangan ke kualiti bergerak menjelang hujung minggu tiga hari mendorong penyebaran secara meluas antara hasil dua dan 10 tahun ke tahap paling lancar sejak November.

Data menunjukkan pengurus wang telah meningkatkan kenaikan harga emas oleh 17,876 jawatan bersih ke 229,369, data CFTC mingguan mengenai niaga hadapan dan opsyen menunjukkan. Selagi perspektif mengenai ekonomi global tetap tidak menentu, peningkatan aliran emas bermula dari bulan Disember kelihatan masih kukuh.

Related post

Leave A Comment