Kelebihan Memohon Pinjaman Peribadi Atas Jenis Pinjaman Lain

By: loanexpress0 comments

Jika anda sedang cari sumber wang untuk membiayai sesuatu pembelanjaan, anda akan tahu bahawa terdapat beberapa jenis pinjaman yang boleh dipohon di negara kita ini. Pinjaman kereta, pinjaman perumahan, pinjaman bercagar, pinjaman peribadi…semuanya ini merupakan pilihan yang sesuai bergantung kepada keperluan anda.

Jadi, mengapakah pinjaman peribadi boleh dikatakan untuk mempunyai kelebihan di atas pilihan pinjaman yang lain?

Pinjaman peribadi boleh diluluskan dengan cepat

Pinjaman peribadi merupakan jenis pinjaman yang paling ringkas sekali. Oleh kerana pinjaman peribadi biasanya diambil untuk jumlah yang lebih kecil, proses kelulusan pinjaman peribadi juga tidak akan serumit pinjaman lain. Pinjaman peribadi yang tidak memerlukan cagaran, jaminan, dokumen yang banyak, dan semakan latar belakang yang teliti boleh diluluskan dalam masa beberapa hari atau mungkin juga beberapa jam.

Pinjaman peribadi amat fleksibel

Berbanding dengan pinjaman lain yang hanya boleh diambil untuk pembelian kereta atau rumah dan sebagainya, pinjaman peribadi boleh digunakan untuk apa-apa sahaja. Apabila memohon pinjaman peribadi, anda tidak perlu memberikan penjelasan tentang penggunaan wang yang dipinjam. Oleh itu, anda bebas menggunakan duit itu untuk membiayai perkahwinan, perayaan, perlancongan, ataupun untuk menggantikan pinjaman lain, contohnya untuk beli kereta atau bayaran pendahuluan untuk rumah.

Pinjaman peribadi boleh dipohon mengikut keperluan

Mungkin anda hanya memerlukan RM2000 untuk membiayai bil membaiki kereta dalam masa kecemasan – anda boleh memohon pinjaman peribadi untuk jumlah itu sahaja. Berbanding dengan jenis pinjaman lain yang mengenakan jumlah pinjaman dan tempoh pinjaman minimum, anda boleh memohon pinjaman peribadi untuk jumlah yang diperlukan sahaja untuk mengelakkan membayar lebih untuk bunga, yuran, dan sebagainya.

Kriteria meluluskan pemohonan pinjaman peribadi kurang ketat

Mungkin anda susah memperolehi pinjaman kereta daripada bank kerana sudah mempunyai hutang ramai, atau mungkin skor CCRIS atau CTOS anda tidak cantik. Jangan risau, anda masih berpeluang untuk memohon pinjaman peribadi, terutamanya daripada syarikat pinjaman wang berlesen. Kerana pinjaman peribadi adalah sumber perniagaan syarikat-syarikat jenis ini, mereka akan lebih mungkin meluluskan permohonan anda, walaupun bank atau institusi kewangan lain menolak aplikasi anda.

Related post

Leave A Comment