Tips Bagi Menguruskan Kos Sara Hidup Yang Semakin Meningkat

By: loanexpress0 comments

Jika anda mengikuti posting sebelum ini, anda pasti ingin mengetahui tips bagi menguruskan kos sara hidup yang semakin meningkat.

Hakikatnya, rakyat Malaysia telah menikmati banyak subsidi untuk sementara waktu ini. Apabila subsidi perlahan-lahan dikurangkan atau dihapuskan, rakyat Malaysia akan mula merasakan kenaikan harga.

Walau bagaimanapun, ia tidak akan berterusan bagi kerajaan untuk terus menghapuskan subsidi. Rakyat Malaysia telah terbiasa dengan harga yang rendah kerana subsidi kerajaan yang meliputi petrol, minyak masak dan elektrik.

Ini mungkin menjejaskan jangkaan kos sara hidup sebenar selepas subsidi dihapuskan. Ia adalah tempoh pelarasan bagi kita sekarang untuk memenuhi syarat untuk membayar harga sebenar barangan dan perkhidmatan tanpa subsidi. Menguruskan kewangan kita dengan lebih baik adalah sanagat penting.

4 Tips untuk Membantu Anda Menguruskan Peningkatan Kos Sara Hidup

Image result for tips
  1. Untuk menguruskannya, rakyat Malaysia harus hidup di bawah kemampuan mereka.
  2. Rakyat Malaysia perlu belajar untuk membezakan antara keperluan dan kehendak, apa yang perlu dan apa yang tidak perlu. Ia akan membantu menentukan apa yang perlu ada di bawah kos sara hidup dan kos gaya hidup supaya tidak menggabungkan kedua-dua kos tersebut. Sudah tentu, harga iPhone akan terus meningkat dengan setiap model baru diperkenalkan, tetapi ingat bahawa itu bukan satu keperluan.
  3. Menggunakan pengangkutan awam yang semakin luas untuk mengurangkan kos harian, terutamanya dengan pengangkutan MRT baru-baru ini.
  4. Pastikan anda mendapat manfaat dari perbelanjaan dan keperluan harian anda seperti ketika membeli barangan runcit dan mengepam petrol. Satu cara untuk melakukannya adalah dengan menggunakan kad kredit balik tunai yang baik apabila berbuat demikian.

Apa yang Boleh Dilakukan Oleh Kerajaan untuk Rakyat Malaysia?

Polisi harus dilaksanakan untuk memastikan keseimbangan gaji rakyat Malaysia adalah lebih baik dan untuk memastikan pendapatan mereka bukan sahaja meningkat, tetapi kenaikan itu terus meningkat dengan kenaikan kos. Seperti gaji bersih mereka, kerajaan bukan sahaja perlu memikirkan masalah ini tetapi juga meningkatkan dan mengukur beberapa langkah yang dapat diukur kerana Malaysia bercita-cita menjadi negara berpendapatan tinggi menjelang tahun 2020, yang kurang dari 3 tahun .

Selain itu, kerajaan juga harus memperkenalkan pendidikan kewangan di sekolah. Ia boleh menggalakkan rakyat Malaysia lebih bertanggungjawab terhadap kewangan mereka, dan kos hidup yang semakin meningkat boleh diurus dengan lebih baik apabila rakyat Malaysia lebih bersedia untuk lebih bijak dalam pengurusan kewangan.

Kesimpulan

Walaupun kita tidak mempunyai kawalan ke atas pergerakan harga barangan yang akhirnya bertambah sebagai hasil daripada inflasi, kita pasti mempunyai  kawalan terhadap bagaimana kita berbelanja, apa yang kita makan dan apa yang kita beli.

Apa yang boleh dilakukan oleh rakyat Malaysia, mereka perlu menumpukan kepada sesuatu yang mengutamakan keperluan atas kehendak dan mempraktikkan agar dapat mengawal diri daripada membeli barang-barang mewah. Langkah pertama adalah dengan mempunyai ilmu pengetahuan tentang kewangan. Pelajaran yang utama di sini ialah:

  • Belajar membezakan dan mengasingkan kos sara hidup dan kos gaya hidup.
  • Meningkatkan ilmu kewangan dengan memahami konsep kewangan seperti faedah kompaun dan inflasi.
  • Elakkan membuat kesilapan kewangan.

Sumber : CompareHero.my

Related post

Leave A Comment